Hem » Min släktforskning » Vallonsläkten Piett, del 1, ursprunget.

Vallonsläkten Piett, del 1, ursprunget.

Jag har fått tillstånd att här på min blogg publicera texter som Donald Freij skrivit ner om Vallonerna Piett. Han är också ättling till Daniel Piett d.ä. liksom jag. Han har forskat en hel del om dessa och här kommer första ”delen” om denna Vallonsläkt.

Map_of_Wallonia

Regionen Vallonien i Belgien (röd)

”Släkten Pietts ursprung, tid för invandring mm är i stort sett okänd, eftersom kontrakt för de första representanterna för släkten saknas i de svenska arkiven. Man har dock skäl att misstänka, att invandringen kan ha ägt rum i nära anslutning till tidpunkten för Wellam de Besches övertagande av arrendet av Åkers bruk år 1623, liksom att denne sannolikt tidigare väl känt den masmästare och masugnsbyggare, som erhöll förtroendet och ansvaret för uppbyggandet av den ”fransöiska” masugnen.

En antydning om att så kan vara förhållandet finner vi i att Wellams broder Gerhard född 1585 i Liège, i sitt första gifte år 1615 i Dordrecht i Holland äktat en Maria Piet, död i Sverige 1637. Gerhard, som anställts som byggmästare av Carl IX år 1608, vigs en andra gång med Margareta von Emersen, vilken kom från en rik och förnäm släkt.

Ovan nämnda Maria kan således vara en syster till Jean Piette och den länk, som förmedlat kontakten mellan Wellam de Besche och dennes masmästare m.fl. vid Åker. Den förmodade brodern till Maria Piet kan vara Jean Piette, dog c 1640. Jeans hustrus namn har ännu inte påträffats i något arkiv i Sverige. De förmodade fyra barnen till Jean Piette är då sedermera bruksförvaltaren vid Björndammens bruk Jacob Piett, död 1675 samt Johanna Piett, gift med Pier Fagge (Fagot) i Finspång 1634. Släktförhållandet med ovanstående och Johanna Piett styrks av uppgifter från Villåttinge häradsting åren 1642 och 1645, varav framgår, att Peter Fagge byggt väg till Stålboga, dvs. till den stångjärnshammare, som anlagts av Jacob Piett och Herman zur Schmied. Det tredje barnet skulle vara Anna Piett född c 1620. Hon blev gift med en Philip och de fick fyra barn. Anna Piett avlider i Stockholm 1672. Det fjärde av barnen Daniel Piett, född c 1630 sedermera bruksförvaltaren på Ramshyttans bruk i Kil, Närke.

Dessa fyra personer kan mycket väl vara syskon. Något egentligt bevis för detta har inte framkommit. Endast indicier tyder på detta. Fortsatt forskning kan senare komma att verifiera eller förändra vissa antaganden och slutsatser i denna utredning.

Släktnamnet med stavningen Piette förekommer endast för Jean. Därefter skrivs det oftast Piett.

 Efter omkring fyra och ibland fem generationer bortlades släktnamnet och sedan förekommer endast fadersnamnet (patronymikon).”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s