Hem » Min släktforskning » Kyrkan, soldater och Lasse-Maja

Kyrkan, soldater och Lasse-Maja

 

Igår, lördag den 12 maj, en varm och härlig vårdag, ja nästan sommardag, hade vi årets ”Vårträff” för min Facebook-grupp ”Släktforskning i Fellingsbro, Lindeberg, Ljusnarsberg och Ramsberg” I år var det dags för  Fellingsbro igen. Vi var där för ganska precis 4 år sedan, så när som på några dagar.

Vi började efter en samling med kaffe och smörgås i Klockargården bredvid kyrkan att besöka kastalen, kyrkogården och kyrkan. Vi fick se några betydelsefulla gravar runt kyrkan och även ett besök i ”Grönbo Bruks Ägares Grafvård” från 1783. Där var, tyckte i alla fall jag, det lite makabert med bara ett hål i golvet där kista efter kista sänktes ner, uppepå varandra och några puttades åt sidan för att ge plats åt nästa, vid varje begravning.

Därefter gick vi in i kyrkan, vilken är en av dom största landsortskyrkorna i landet. Är visst bara en till som är större. Vilken det är vet jag tyvärr inte, men någon sa att så var fallet.

Där är det vackert med en ståtlig altartavla, predikstol och vacker orgel. Där finns även en stor dopfunt i kalksten fraktad ända från Gotland. En vacker matta framme i koret, designad och vävd av Märta Gahn, känd textilkonstnär, född i Fellingsbro och även begravd på kyrkogården.

(Du kan klicka på bilderna för att se dom större)

Efter en god lunch i Klockargården, som hembygdsföreningen ordnade, tog vi oss alla ner till Folkhögskolan för att lyssna på två föreläsningar. Det var Lars Ericson Wolke som stod för dom. Professor, soldatforskare, författare, historiker m.m. som först föreläste om soldatforskning. Ett ämne han verkligen kan. Intressant och underhållande där jag och många andra tror jag lärde sig en hel del nytt i ämnet. Efter kaffet blev det ännu en föreläsning av Ericson Wolke, denna gång om Lasse-Maja. En man han nyligen skrivit en bok om och kunde berätta en hel del historier om. Lasse-Maja var ju född i Ramsberg och hade flera anknytningar till Fellingsbro. Både stöldräder och annat som han utförde i ”våra” trakter. Hade enligt sägen också många gömställen, både för sig själv och sitt stöldgods, i området.

20180512_130232938_iOS

Lars Ericson Wolke

Detta avslutade dagen som innehöll flera vitt skilda ämnen, kyrkan, soldater och Lasse-Maja. Men jag tror att många av de närvarande var nöjd med dagen.

20180512_141012584_iOS

Wolke och Karl Arne Löthgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s