Hem » Kuriosa » Kusin gifter sig med kusin och kusin

Kusin gifter sig med kusin och kusin

Jag har i min släktforskning stött på ett litet annorlunda äktenskapstycke. Det är på min farfars morfars sida och utspelar sig i Nyckelby och Sällinge byar i Fellingsbro under slutet av 1800-talet.

Det är där en sondotter till Hemmansägare Petter Persson i Nyckelby som fattar tycke för en dotterson till samma Petter Persson. Alltså sin kusin. Anna Andersdotter och Lars Larsson gifter sig 1877 och får två barn. Det första var en son som dör bara 2 dagar gammal. Det står inte i dödboken vad han dog av, men föräldrarna hann aldrig döpa sonen så något namn fick han inte heller.

Nu blev det inte lyckligare än att Lars Larsson, som var Rusthållare, bara blev knappt 36 år. I juli 1883, bara 6 dagar innan han skulle fylla 36 år dog han av ”Ägghvitesjuka”.

Men Anna var inte senfärdig. Bara drygt 2 år efter att Lars dött så tar hon och gifter sig med en annan av sina kusiner. Nämligen Lars broder Erik. Med honom fick hon två barn.

Klicka på bilderna om du vill se dem större

Jag försöker beskriva släktförhållandena med dom två bilderna ovan. Den gröna linjen visar att Annas och Lars respektive Eriks far- och morföräldrar är dom samma. Anders och Majalena, markerade med lila stjärna är alltså syskon. Och i den vänstra delen ser man att Lars och Erik är bröder.

Vet inte hur vanligt kusingifte var/är men det är i vilket fall inte olagligt i Sverige sedan 1845.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s