Hem » Min släktforskning » Morfars mor, farfars far, visste dom?

Morfars mor, farfars far, visste dom?

Det är så att min morfars gren bakåt har jag inte jobbat så mycket med på senare tid. Det var en av dom första grenarna jag jobbade med när jag började släktforska få 11 år sedan. Så det kanske är 9-10 år sedan och då var jag ju nybörjare och jagade mest anor med årtal för födelse och död samt platser där dom föddes och dog.

Senaste tiden har jag ju jobbat mycket med farfars gren i Nyckelby, Fellingsbro men just nu har den forskningen gått lite i stå. Kommer givetvis inte att släppa Nyckelbyforskningen, utan bara lägga den åt sidan några dagar. Väntar på svar från en person jag tagit kontakt med angående just Nyckelby. Under väntan började jag i lördags titta lite på morfars föräldrar Elin och Per Erik Pettersson som jag inte hade just mer än född och död i min databas. Ja lite mer hade jag men inte mycket.

Elin när hon fyllde 85 år

Elin Karolina Pettersson f. Sundqvist föddes 6 februari 1873 i Sörängen, Ödeby socken utanför Örebro. Per Erik Pettersson föddes i Catrinelund, Lindebergs stadsförsamling den 4 juli 1871. Båda jobbade som unga som tjänstfolk i Fellingsbro socken. Det började med att Per Erik var dräng hos Elins familj i Tallbacken, Ödeby 1889-1891. Han kom dit när han var 18 år och träffade givetvis Elin då. Men Elin flyttade sista november 1890 till Ullersäter och tog jobb som piga där, då var hon 17 år. I november 1891 flyttade Per Erik till Rynninge nr.2 i Fellingsbro socken och började som dräng. Elin flyttade också till Rynninge, men till nr.6, i oktober 1892 och började där som piga. Nu jobbade båda i Rynninge men i olika gårdar.

Per Erik

Nu är det ju så att när jag satt och letade i kyrkböckerna fick jag, när jag letade efter Per Erik och hittade honom som dräng på Rynninge nr.2 se ett bekant namn i listan över drängar hos f. rusthållaren Per Olof Olsson. Nämligen Lars Erik Gustafsson. Det var min farfars far som jobbade där som dräng 1893-1894. Per Erik var ju också där under 1893. Men inte nog med det, när jag sedan sökte Elins historia fick jag se att hon ju var piga på Rynninge nr.6 oktober 1892 till november 1893 men att också Lars Erik Gustafsson var dräng där under 1891-1893 alltså innan han jobbade hos Per Olof Olsson på 2:an.

Lars Erik och dessutom i mitten min far Ellert och farfar Eric

Hoppas det inte blev för rörigt när jag ovan försökte förklara hur morfars mor och far och hur farfars far flyttade runt och jobbade som tjänstefolk i byn Rynninge under 1890-talets första år.

Alltså måste det ju vara så att Elin och Per Erik träffades och blev kära när han jobbade hos hennes familj för att senare, nämligen den 5 november 1893 gifta sig och därefter flytta till Lindesberg. Men också så att både Elin och Per Erik jobbat tillsammans med min farfars far Lars Erik Gustafsson i Rynninge visserligen på olika gårdar, och inte heller samtidigt på samma gård alla tre. Dom kunde ju omöjligt veta då att deras vägar skulle korsas igen genom att två generationer senare deras barnbarn, min mor och far skulle gifta sig med varandra.

Nu funderar jag på om dom någon gång träffades efter att mor och far gift sig och om i så fall kom ihåg och även pratade om att dom jobbat tillsammans som tjänstefolk i Rynninge, Fellingsbro?

Min mor och far gifte sig 13 februari 1943. Per Erik dog 2 oktober 1944, han kanske träffade pappa innan det och Elin dog 7 mars 1958 (bara drygt 4 månader innan jag föddes) så hon träffade nog pappa många gånger, hon var ju ända mammas moster. Lars Erik, farfars far, dog 13 mars 1947 och han och mamma träffades, säkert ofta. Då jag ju vet att mamma och pappa bodde första åren hos farfar och farmor som ju bodde närmsta granne med Lars Erik Gustafsson och Anna, hans hustru.

Men träffade Elin och Per Erik någon gång Lars Erik, efter det att mamma och pappa träffats?

En tanke på “Morfars mor, farfars far, visste dom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s