Hem » Disgen Släktforskarprogram » ”Det är mycke nu”

”Det är mycke nu”

”Det är mycke nu”, ja så kan man säga. Våren gör att man ska hinna med en hel del ute i trädgården. Samtidigt vill man ju hålla på med favorithobbyn, släktforskning. Och där är det också mycket på gång. Håller ju på att skriva boken om Nyckelby och Nyckelbysläkten, vilket är ett, som jag förstår nu, jättejobb. Detta skrev jag ju om tidigare. Men det får ta sin tid.

Nyckelby Norra Gården

Sedan håller jag ju på att fotografera av dokumenten från ”Gösta Larssons gårdsarkiv” från Norra gården i Nyckelby. Det tar också sin tid. Varje dokument är ju i princip 2-8 sidor och man vill ju ha dom bra. Klara och skarpa men ändå försöka bevara känslan av gamla papper fast dom är digitaliserade. Varje dokument kan ta uppemot en halvtimme att få till. Man ska fota det och sedan redigera det så det blir så bra som möjligt. Så det brukar bli ett, max två varje session som jag håller på med det. Ibland fastnar man ju också vid vad som står i dokumentet. Men jag har tänkt att man får fota nu och läsa och tyda dom längre fram. En del av dom finns ju redan renskrivna av Björdin, gjorda på 50-talet. Dom dokumenten har jag ju inscannade sen förut, för dom var skrivna på maskin, och dessa har jag ju fått från Fellingsbro Hembygdsförening.

Sen ska man också försöka leta på och få till en del foton till boken. Vilket inte är det lättaste. En del har ju jag och David, som också är med och skriver boken, sedan förut. En del har jag fått från hembygdsföreningen i Fellingsbro. Fotona bör ju också vara av en viss kvalitet för att passa i tryck. När man sedan skriver boken dyker det ofta upp saker man måste kontrollera för att få det så rätt och riktigt som möjligt. Då får man kolla i källor m.m. och ibland blir det en del forskning på personen eller saken ifråga som man måste göra innan man kan fortsätta.

Till råga på allt så släppte DIS en ny version av Disgen, släktforskningsprogrammet som jag använder mig av, nu i veckan. Så nu måste man sätta sin in i hur det fungerar. Mycket är som i förra versionen men en hel del är ju nytt. Detta tar också sin lilla tid.

Så ”det är mycke nu” som sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s