Hem » Min släktforskning » Karl Emil, mormors fars, jordfästning och musiken

Karl Emil, mormors fars, jordfästning och musiken

Det är ju några år sedan jag höll på med mormors far Karl Emil Falk i släktforskningen men någon gång då och då har jag, korta stunder återvänt till honom. Så var det även för några dagar sedan då jag av någon anledning, vet inte vilken, började titta på hans dödsannonser, notiser och artiklar från dagstidningar vid hans frånfälle. Jag kom då på att jag försökt, för några år sedan, hitta musiken som spelades på hans begravning, och då särskilt den melodi som spelades när hans kista fördes in i kyrkan i Guldsmedshyttan den 20 februari 1938. Enligt den artikel som var insatt i tidningen några dagar efter jordfästningen så fördes kistan in till tonerna av ”En spelmans jordafärd” av B. Öst. Just att det står B. Öst förvirrade mig lite. Jag hittade att det finns en gånglåt som hette så av Erik Öst, och dessutom noterna till den, men inget mer.

Förra veckan när jag tittade på urklippen och det jag har i mappen om Karl Emils död så googlade jag igen på titeln. Hittade inget men det dök upp en sida hos ”Svenskt Visarkiv” där jag gick in. Jag sökte lite på deras sida men ”hittade inget”, trodde jag, så jag skickade ett mail med en förfrågan om saken.

Idag fick jag ett svar från Wictor Johansson på Svenskt Visarkiv: Det finns en gånglåt som kallas ”En spelmans jordafärd” och som brukar tillskrivas Jon-Erik Öst (pappa till Erik Öst), jag gissar att det är den du söker. Det finns även en dikt av Dan Andersson med samma titel som är väldigt spridd i olika tonsättningar, men som jag har förstått det så är Östs gånglåt ingen tonsättning av den dikten, utan den är så att säga en låt i egen rätt. Vi har några olika inspelningar av den i olika arkivinspelningar, men tyvärr ingen med Jon Erik Öst själv. Jag bifogar här en MP3-fil av en inspelning med de gotländska spelmännen Gustav Larsson och Mauritz Ödahl.

Så att det stod B. Öst i tidningsartikeln var en felskrivning, det skulle vara E (Erik) eller egentligen Jon-Erik som skulle varit det rätta. När jag fick höra musiken blev det liksom att man själv var med. Gjorde en tidsresa tillbaka till den 20 februari 1938 och var med på Karl Emils begravning. Inte för att det var ett trevligt tillfälle att besöka hans jordfästning men ändå att få, på något sätt, vara närvarande förr i tiden. Även om omständigheterna kanske kunde varit roligare.

Här nedan har du en länk till melodin som jag delar från mitt moln, om du vill lyssna på ”En spelmans jordafärd” av Jon-Erik Öst:

SVABB0518_En spelmans jordafärd.mp3

Här en länk till sidan på Svenskt Visarkiv där låten och med den flera låtar finns: https://katalog.visarkiv.se/lib/views/rec/ShowRecord.aspx?id=701444

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s