Hem » Allmänt om släktforskning » Nu äntligen är den här

Nu äntligen är den här

Det är ju så att jag varje år dom senaste åren, vid årsskiftet har skrivit en liten årskrönika över vad jag gjort och vad jag åstadkommit i min släktforskning under den gångna året. Så blir det även i år fast jag hann inte med den, eller rättare sagt, jag tog mig inte tid till det innan årsskiftet. Men nu så.

Boken om Nyckelbysläkten som jag och David påbörjade förra året, alltså 2021, den ligger visst lite i träda nu. Jag har i alla fall inte skrivit något under hela 2022. Hoppas vi får fart på den igen i år så den blir färdig. Vi har tydligen inte någon tillräcklig bra morot för att få den färdig.

Öjvid Larssons bröllop i Nyckelby 1909

Facebook-gruppen för Ambrus Pehrssons ättlingar rullar på. Inte så många nya medlemmar men ändå några. Vi är nu uppe i 34 medlemmar. Är du intresserad och är ättling eller forskar på ättlingar till honom så är du välkommen, https://www.facebook.com/groups/ambruspersson

Den andra Facebook-gruppen jag driver för släktforskare i Fellingsbro, Lindesberg, Ljusnarsberg och Ramsberg, den lever vidare, i skrivande stund är vi 1581 medlemmar. Du är också välkommen dit om du har intresse för det området vi omfattar. https://www.facebook.com/groups/bergslagenslaktforskning

Dom vårträffar vi hade för facebookgruppens medlemmar men som ställdes in när pandemin började härja har tyvärr inte tagits upp igen. Framtiden får visa om det blir någon mer vårträff.


I våras satt jag och skannade in foton jag har från min farfar och hans systrar. Skänkte dom, digitaliserade, till Fellingsbro hembygds och Fornminnesförening. Hade innan namngivit dom jag känner till på alla fotona. Tror det blev närmare ett par hundra stycken.

Min farfars far Lars Erik, min far Ellert och farfar Eric

För att återgå till Ambrus Pehrsson i Ramsberg så har jag, av och till forskat fram ättlingar till honom. Det blir antagligen rätt många och har bara hunnit med en bråkdel. Fast på en del linjer har jag kommit fram ända till nutid. På den vägen har jag fått kontakt med fler släktingar på den sidan. Bl.a. Jens, och Bengt, också ättlingar till Ambrus. Sedan tidigare har jag ju nära samarbete med David i Skåne. Han och jag som skrivet boken om Nyckelbysläkten m.m.

Fick också kontakt med en rätt nära släkting på min mormors sida. Tror vi är femmänningar eller något sådant. Han hade hittat min blogg och tog kontakt med mig via denna. Han är relativt ny på släktforskning och blev väldigt glad när han fick en del material från mig. Foton och uppgifter med mera. Det som är lite roligt i sammanhanget är att han bor bara några kvarter från David, han jag samarbetat flera år med. Han är ju släkt på min farfars mors sida och Dan, som den nya släktingen heter, på min mormors sida.

Sista veckan på året fick jag också, via min blogg, kontakt med Per i Kristinehamn. Han är släkt med mig på min farfars fars sida. Han hade en hel gren åt mig tillbaka till en Lars Ohlsson i Götlunda under 1700-talet. På den grenen finns mot våra dagar en Amiral Bror Stefenson. Han var bl.a. chef för försvarsstaben 1982-1987. Samma dag, 1 oktober, han tillträdde som chef och också befordrades till viceamiral, inträffade en av de mest uppmärksammade u-båtskränkningar i Sverige, i Hårsfjärden utanför Stockholm. Det kommer väl dom flesta ihåg när det inträffade. Han tillträdde som amiral 1991 vid sin pensionering, vilket är ovanligt. Vanligtvis är det endast kungligheter och överbefälhavaren som utnämns till amiral.


Det blev i år en ganska lång paus för min släktforskning under sommaren. Drygt 9 veckor, då jag var på Öland under en så lång tid. Från början av juli till i början av september. Fast helt kunde jag inte släppa släkten när jag var där. Kunde inte forska då jag inte hade datorn med. Det är för övrigt dåligt uppkoppling där vi bor på Öland. Hade med datorn ner för några år sedan men det funkade dåligt då, så jag tar inte med den ner dit längre. Men hade ju givetvis mobilen med och i den finns en app där jag kan göra filmer av videoklipp och foton. Så medans jag var där, när jag inte gjorde något annat, sammanställde jag en film med och om Nyckelbysläkten. Slutförde den med en längre version under hösten. Du kan se den här nedan, via youtube.


Tillbaka till Ambrus Pehrssons ättlingar. Via Ambrus visade det sig är jag är släkt med Peter Jihde och ett tag trodde jag också att Helen Sjöholm, sångerskan, och jag var släkt. Tyvärr visade det senare att så inte är fallet med Helen.

Under sena hösten hade Arkiv Digital en provmånad där man fick testa deras sida för 59:- en månad. Har ju bara förut använt Riksarkivet men nu provade jag och fastnade för AD. Det kostar en del men är bra mycket bättre att jobba med än Riksarkivet. Givetvis använder jag Riksarkivet också när det behövs.

Strax före jul släpptes den nya versionen av det släktforskarprogram jag använder mig av. ”Disgen 2023” heter den nya uppdateringen. Jag laddade ner den och tycker den funkar bra. Lite nya funktioner och lite nya layouts. Tar väl några veckor innan man kommer in i det ordentligt men tycker om det programmet. Kanske några funktioner man saknar men det finns mycket man kan göra i programmet. Mycket jag inte testat och lärt mig.

Under året har jag varit på många föreläsningar, fler än någonsin förr. Detta tack vare Zoom, en plattform för möten, föreläsningar m.m. Det har ju blossat upp under pandemin och jag tror att många av er vet vad det är och varit med om möten m.m. på just Zoom. Jag har deltagit på många föreläsningar från Riksarkivet, föreningen DIS, Arkiv Digital m.m. Dessutom har jag ett par gånger har privata släktforskarmöten på Zoom. Istället för att chatta eller via telefon, haft samtal och meningsutbyten person till person. Dessutom kan man dela sin dataskärm så den/dom andra ser den, vilket jag tycker är bra när man ska förklara något, då är det bra samtidigt kunna visa vad man menar, Jag hoppas det kan bli mer av den varan framöver.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s