Hem » Bloggrelaterat » ”Årskrönika 2019” för min släktforskning

”Årskrönika 2019” för min släktforskning

Vad har egentligen hänt i min släktforskning under 2019?

Denna idé om att skriva en liten ”Årskrönika” från min forskning fick jag när jag läste Lisa Holmblads blogg om hennes släktforskning och hennes senaste inlägg där hon gjort något liknande. Du kan läsa hennes blogg här ”Hur ska jag släktforska?”

Vad har jag då gjort? Förutom det vanliga grävandet i kyrkböcker och liknande som man ju gör nästa dagligen med ibland kortare och ibland längre uppehåll. Så skriver jag nedan om 5 STORA händelser som jag verkligen tycker är något utöver det vanliga.

1. I mitten på februari fick vi, jag skriver vi för det var på min mosters DNA-test som det kom en träff på en nära släkting. Jag administrerar hennes konto på FamilytreeDNA. Tyvärr så avled hon i slutet på november, 80 år fyllda i april. Men då, i februari fick vi en träff och via den fick jag många nya släktingar, både döda och levande, eftersom det var en person som hade samma ana som jag i min mormors farmor. Niklas och hans mors ana är halvsyster till min mormors far Karl Emil Falk. Det blev många berättelser och dessutom många foton som jag kunde infoga i min släktbas. Bland annat fick jag ett foto på min mormors farmor Carolina Lindström, piga på Haddebo bruk i Närke och som fick en son, ovan nämnda Karl Emil, ihop med brukspatron (se nästa punkt). Carolina har jag aldrig sett ett foto på tidigare. Tack Niklas, det var hans mor som det var träff på mot min moster.

2. En släktgåta som jag jobbat med länge och även min moster som jag skrev om tidigare (hon släktforskade också). Tack vare mosters DNA-test men även genom mitt egna test, anser jag den gåtan löst. Det gäller min mormors far, som var född oäkta, vem som var hans far. Jag fick bekräftat via några DNA-träffar på olika personer och vanlig pappersforskning, eller ja inte bara vanlig utan en hel del rotande och grävande i annat också, att hans far är var den vi trott i över 10 år, jag och min moster.

3.Någon gång under våren/försommaren fick jag kontakt med en släkting på pappas sida. Hade haft lite kontakt tidigare men bara sporadiskt. Nu blev det en djupare och mer konkret kontakt. Det är min farfars morfars far, Petter Persson och mor, Maria Larsdotter i Nyckelby, Fellingsbro, som är våra gemensamma ana. David som bor i Skåne har släktforskat i en del år han också och han har mycket på ”våra gemensamma Nyckelbyanor”. Bl.a. hade han och hans mor, tror jag det är, namn på många av dom visitkortsfoton jag har i albumen från farfar. Dessutom fler foton på mina anor och andra släktingar med namn också. Helt underbart att få reda på detta. Så kul att få reda på att flera av fotona man hade faktiskt var släktingar. Efter detta har det fortsatt, samarbetet mellan honom och mig. Vi har diskuterat mycket, vi håller kontakten via Messenger. Och även börjat med att försöka reda ut gårdar/fastigheter under 1700- 1800- och början av 1900-talet då våra anor bodde i Nyckelby. Vi har kontaktat nuvarande ägare till dom två gårdar som våra anor bodde i under slutet av 1800-talet och början av följande sekel. Detta med blandade resultat men den processen pågår fortfarande. Vilket även allt annat samarbete om Nyckelby och våra anor från byn gör.

4. Tidigare i år fick jag reda på att Hembygdsföreningen i Fellingsbro har en hel pärm med ”Nyckelbydokument”. En pärm med släkterna i Nyckelby, både uppgifter om familjerna och foton. Det är dock inte originalhandlingarna utan avskrifter från dessa som en man gjorde en gång på 1950-talet. I början av oktober åket jag ner en måndag och besökte Hembygdsföreningen. Dom har varje måndag sammankomster för dom som jobbar med deras stora bildarkiv mellan kl. 9-12 och tog då emot besök av mig. Jag fick titta i pärmen och fotade av alla foton som fanns i den och jag gjorde en jättehäftig upptäckt. Bland dessa foton fanns bilder på min farfars morbröder och moster. En del av dessa hade jag förut men ett par hade jag aldrig sett på bild förut. Det blev en riktig WOW-upplevelse. Så jäkla (ursäkta språket) häftigt att få tag på dessa. Nu har jag hela syskonskaran på foto, vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg här i bloggen. Du kan läsa om det HÄR!

5. Det jag skrev om i punkt 4 fortsätter på sätt och vis här i 5:an. När jag var och hälsade på i Fellingsbro hann jag inte fota av alla dokument (det var många). Men en man där erbjöd sig att kopiera allt och skicka till mig. Några veckor efter mitt besök kom en bunt med papper på posten. Ja, den kom faktiskt fram, tack vare min förra arbetsgivare Postnords brevbärare. Det var 130 A4-sidor med gamla avskrivna dokument från slutet av 1700-talet fram till 1930-talet. Köpebrev för fastigheter, Utdrag ur Domböcker, Kontrakt av olika slag, Uppgörelser mellan bymän m.m. i Nyckelby samt mycket mer. Jag han skrivit lite om det tidigare i bloggen och mer om detta kommer framöver. Jag har börjat digitalisera dessa, gör om dokumenten till Word-dokument och PDF-dokument, så fler får en möjlighet att läsa dom och glädjas åt dessa. Men det arbetet kommer att ta tid innan allt är klart, var så säker.

Utöver dessa 5 punkter som jag tycker är de största saker som hänt i min släktforskning under 2019 har jag även lyckats fastställa ägarna av 2 ”släktklenoder” jag fått ärva efter min far. Läs om dessa genom att klicka på länkarna nedan:

Bibeln och Brännvinsflaskan

Vill önska Er alla ett

GOTT NYTT ÅR

Lämna en kommentar